Blog Creative Natives
17

Van universele pictogrammen naar maatwerk iconenset voor je bedrijf in 3 stappen

posted on
Van universele pictogrammen naar maatwerk iconenset voor je bedrijf in 3 stappen

1) Pictogrammen: een universele beeldtaal voor complexe publieke gebouwen 

Pictogrammen worden vaak gebruikt in complexe publieke gebouwen waar veel mensen uit verschillende landen samenkomen.  Met behulp van een universele beeldtaal vinden de bezoekers snel hun weg door treinstations, vliegvelden en bijvoorbeeld ziekenhuizen. Ook verkeersborden zijn pictogrammen.

2) Icoontjes: een universele beeldtaal voor complexe websites en applicaties 

Aangezien pictogrammen oftewel icoontjes, overzicht en structuur geven, worden zij veelvuldig gebruikt bij het ontwerpen van complexe computerschermen waar veel gebruikers uit verschillende landen zo snel mogelijk op een begrijpelijke manier hun weg door moeten vinden.

Als UI en UX designer zet ik deze universele beeldtaal daar waar nodig in om een complexe online applicatie of website overzichtelijker, duidelijker, eenvoudiger en plezieriger in gebruik te maken.

3) Maatwerk iconenset: voor de ontwikkeling van een persoonlijke beeldtaal

Pictogrammen en icoontjes geven niet alleen overzicht en structuur zij zijn tevens onderdeel zijn van de persoonlijke beeldtaal van een bedrijf of instelling. Zo zie je hieronder een voorbeeld uitgewerkt met universele icoontjes van bijvoorbeeld: een geopende en een gesloten map;1 of meerdere gebruikers; de tijd; het stellen van een vraag aan een expert en nog veel meer.

Daarnaast is er een persoonlijke beeldtaal uitgewerkt voor icoontjes van bijvoorbeeld: bedrijfsregels; concept; beslistabel; relatie; structuurtype; primitief type; enumeratie; enumerator  ... en nog veel meer. snap jij het nog? Vast niet. Deze persoonlijke beeldtaal wordt begrepen door de gebruikers van de applicatie, maar niet langer door iedereen. Doel van de icoontjes is dat gebruikers gemakkelijker hun weg kunnen vinden en op een plezierige manier met de applicatie kunnen werken.

Als UI en UX designer ga ik op zoek naar en geef ik vorm aan de persoonlijke beeldtaal die jouw doelgroep begrijpt.

Icoontjes zijn onderdeel van de huisstijl van je bedrijf 

De vorm, kleur, sfeer en stijl van je icoontjes komen het best tot hun recht wanneer zij aansluiten bij de huisstijl van je bedrijf of instelling. Beeld, tekst, sfeer en stijl versterken elkaar en zorgen op deze manier voor een overtuigend geheel. 

Zo geeft het visualiseren van je producten en diensten in een maatwerk iconenset niet alleen overzicht en structuur, je website krijgt tevens een eigen stijl die de doelgroep aanspreekt op een persoonlijke manier.

De volgende stijlen zijn bijvoorbeeld mogelijk:

  1. Abstract of figuurlijk 
  2. Kleur of zwart wit
  3. 1 kleur of meerdere kleuren
  4. Vlakken of lijnen
  5. Vierkanten of ronde hoeken en vormen
  6. Met of zonder diepte
  7. Met of zonder schaduw
  8. Met of zonder verloop in de kleuren

Indien je er zelf aan denkt een maatwerk iconenset te laten ontwerpen, neem dan contact met me op. Ik vertel je graag meer.

letty@creativenatives.nl

Alle icoontjes in dit artikel zijn door Letty Verhoeve ontworpen. Alleen de pictogrammen voor de luchthaven zijn als voorbeeld bedoeld en niet van haar hand.

 

Letty Verhoeve


| Categories: | Tags: pictogrammen, icoontjes, ux design, ui design | View Count: (4078) | Return

Post a Comment

Aanmelden Nieuwsbrief
Aanmelden
Zoeken
Categorieën