Blog Creative Natives
19

The Internet of Things NRC Carrière Café ICT special

posted on

Creative Natives was aanwezig bij de ICT-special van het NRC Carrière Café. Deze special ging over The Internet of Things en de invloed hiervan op mens en maatschappij. Letty Verhoeve, freelance ui designer, schreef een verslag. 

 

 The Internet of Things

Old school internet

Marc Hijinck van het NRC (@marchijinkNRC) opent de sessie met de vraag in welk jaar internet is ontstaan. Dat was in 1969 toen Arpanet 43 miljard IP-adressen heeft vrijgegeven. Volgens Arpanet zou dat meer dan genoeg moeten zijn. Inmiddels spreken we over IPv6 - 128 bit wat oneindig veel meer IP-adressen mogelijk heeft gemaakt. Cyberspace groeit veel harder dan Arpanet waarschijnlijk ooit had kunnen vermoeden.

Pc’s, telefoons, draagbare en draadloze apparaten, sloten en stopcontacten zijn verbonden met internet. Met een vergroting van de bandbreedte, het beschikbaar zijn van de cloud en een koppeling van rekenvermogen zijn daarnaast grootschalige data analyses mogelijk geworden.     

Het echte leven wordt steeds meer een smart leven

Het echte leven wordt steeds meer een smart leven met een smart home, smart health, smart shopping, smart cars en smart cities. IP camera’s zorgen bijvoorbeeld voor een grote hoeveelheid nieuwe informatie die met behulp van slimme technologieën wordt geanalyseerd, zodat dieven betrapt, vallende bejaarden gered en branden geblust worden. Wasmachines worden tegenwoordig online gecontroleerd op mankementen, zodat monteurs met het juiste gereedschap langskomen en zij precies weten hoe zij je wasmachine moeten maken.

Verschillende ecosystemen en commerciële belangen

Samsung, LG, Google en Apple creëren hierin eigen werelden met eigen ecosystemen. Zo maakt Samsung alles zelf. Zij creëren een Samsung ecosysteem in huis met behulp van smart phones, TV's en witgoed. Het huis denkt met je mee.  De commerciële belangen zijn groot en de kans op versnippering door allerlei verschillende regels, strookt helemaal niet met het ideaal van open standaarden en het semantische web. 

Smart health

E health en M health wordt gezien als kostenbesparend voor het ondersteunen van de zieke mens. De gegevens die beschikbaar komen via E Health en M health maken big data analyse van de zieke mens mogelijk. De opkomende vergrijzing in ontwikkelingslanden wordt hierbij gezien als een belangrijke groeimarkt voor deze smart health sector. Je kunt hierbij denken aan mobiele zorg, controle op afstand, handige gadgets en camera’s in huis.

The new medical eco system
Ook het voorspellen van risico’s op basis van een dagelijkse datastroom houdt in dat nieuwe zorgsystemen mogelijk zijn. Philips is hierin voorloper. Met behulp van Big Data worden diagnoses gemaakt en hoopt men met deze kennis ouderdomsziektes te bestreiden. De Ios 8 heeft bijvoorbeeld een Health Care App beschikbaar die data verzameld over je gezondheid. Wanneer deze data in verbinding wordt gebracht met de data en kennis die in ziekenhuizen aanwezig is, kan nieuwe waardevolle kennis worden opgedaan om mensen te genezen. De IT sector kijkt met groot optimisme naar de toekomst. 

Smart shop

Nu locatie en gedragspatronen van mensen met elkaar in verband worden gebracht is de age of context gearriveerd. Het online gedrag van mensen dat beschikbaar is via Facebook en Google Now geeft een nieuwe relevante context waarop nieuwe technologieën worden ontwikkeld. Zo geven Beacons direct informatie via de mobiel. De beacon weet waar je naar op zoek bent, geeft je de route door de winkel via je telefoon, zodat personeel niet langer nodig is om je te helpen. Of het Winkelen hierdoor plezieriger wordt, is nog maar de vraag. 

Ook weet de slimme winkel vrij precies hoeveel mensen de winkel voorbij lopen en hoe mensen door de winkel heenlopen, zodat zij op strategische knooppunten in de winkel de juiste producten neer zetten. De superslimme winkel heeft zelfs een smart mirror, zodat je niet langer je kleren echt aan hoeft te trekken in een zweterig en stoffig pashokje om te weten hoe ze je staan.

Smart car

De reizende mens maakt gebruik van een smart car of robotauto waarbij je zelfs niet langer hoeft te sturen om van plek a naar plek b te rijden. De Google Robot Taxi rijdt helemaal zelf. 

Smart city

De smart city geeft meer kennis over luchtvervuiling en verkeersoverlast, zodat deze geanalyseerd en aangepakt worden. Wat betreft de orde en veiligheid zijn er op veel plekken camera’s aanwezig, is er gezichtsherkenning mogelijk en wordt in een stad in Amerika bijvoorbeeld audio geregistreerd (shotspotters), zodat geweerschoten direct bekend zijn op het politiebureau.   

Risico’s 

  • Big Brother is watching you
  • Toenemende spam in winkelcentra
  • De toenemende complexiteit zorgt voor steeds meer koppelingen tussen verschillende systemen, waardoor het systeem steeds kwetsbaarder wordt. Het systeem is uiteindelijk nooit sterker dan zijn zwakste schakel.

Levensvragen 

  • Wat is smart? Smart phone zombies komen niet echt slim over.
  • Kunnen big data oplossingen betere/slimmere beslissingen maken dan mensen?
  • Alle big data is gebaseerd op gegevens uit het verleden. Hoe zit het nu met big data en toekomst denken?

Deze levensvragen brengen mij aan het einde van de presentatie van Marc over The Internet of Things. Het hierna volgende debat, de workhops en de borrel laat ik verder voor wat zij waren: inspirerend, leerzaam en gezellig.

Drs. Letty Verhoeve

Letty Verhoeve

| Categories: innovatie | Tags: the internet of things, smart life | View Count: (8290) | Return

Post a Comment

Aanmelden Nieuwsbrief
Aanmelden
Zoeken
Categorieën