Blog Creative Natives
01

Stokfiguurtjes tekenen uitgelegd door Cartoonist Patrick

posted on

Hebben we niet allemaal al een keer op een whiteboard of een PowerPoint een stokventje getekend om moeilijke workflows uit te leggen? Wat was ook alweer de interacties die de klanten hadden met de oude en nieuwe software? Een tekening zegt dan meer dan duizend woorden.

Stap 1 Kies je favoriete stokventje 

Figuurtjes zijn er in alle vormen en maten. Iedereen kan een stokventje tekenen. Het maakt niet uit of het zeer uitgebreid is of niet. Hoe abstracter hoe beter om een idee goed over te brengen. Hieronder heb ik wat eigen voorbeelden gestoken.

De linkse figuur is het meest abstracte en de rechtse figuur de meest uitgewerkte. Als ik tijdens een vergadering notities maak dan zal ik eerder voor de meer abstractere vormen kiezen. Je hebt meestal maar een seconde of vijf de tijd om bij een notitie een illustratie te maken. Oefen een paar keer om een figuurtje te tekenen totdat je het snel kan. Laat het figuurtje wat pose aannemen: iets aanwijzen, in een groep staan, zitten.  

Tijd: 5 seconden
Materiaal:  voor dit soort illustraties maak ik meestal gebruik van Staedtler 0.3 mm pigment liners (een soort goedkope, moderne variant van de Rotring pen).
Stap 2 Schaduwen 

Als je eventjes wat tijd kan vinden tijdens de vergadering, pak dan een grijze marker en breng wat schaduwen aan op de figuurtjes. Deze truc zorgt al meteen voor heel wat diepte in de tekening en laat de figuurtjes uit het papier springen. Let er ook op om onder de voeten van het figuurtje ook een schaduwstreep aan te brengen zodat ze vast op de grond komen staan.


Tijd: 10 seconden
Materiaal: grijze markers zijn moeilijk te vinden in de winkels. Ik koop altijd in een schilderswinkel de Promarkers Ice Grey 2. 
Stap 3 Photoshop

Scannen Nu gaan we de stokventjes inkleuren met Photoshop. Dit is niet iets wat je tijdens de vergadering doet maar op kantoor. Ten eerste moet je de tekening inscannen op 600 DPI in kleur- of grijswaarden. 

Niveaus In Photoshop open je het bestand en pas je met Afbeelding -> Aanpassingen -> Niveaus de contrasten wat aan. Schuif het zwartniveau wat naar rechts zodat de donkere lijnen wat duidelijker in beeld zijn.Lineart Door de lineart stappen te volgen kan je al het wit uit de tekening weghalen zodat je onder de zwarte lijnen kan kleuren. Voer de volgende stappen uit:

1. Selecteer en kopieer de hele tekening: Cmd-A Cmd-C (Ctrl-A Ctrl-C in Windows).
2. Ga naar Venster -> Kanalen.
3. Maak een nieuw Alfa-kanaal aan.
4. Plak de tekening in het Alfa-kanaal: Cmd-V (Ctrl-V in Windows).
5. Selecteer de zwarte lijnen: Cmd + klikken op de naam van het Alfa-kanaal.
6. Keer de selectie om: Shift-Cmd I.
7. Maak een nieuwe laag aan.
8. Vul in de nieuwe laag de selectie met zwart: Shift-F5.
9. Verwijder de achtergrondlaag.
10. Maak een nieuwe witte achtergrondlaag.

Kleuren  Door een nieuwe laag te maken tussen de inktlaag en de achtergrondlaag kan je de tekening inkleuren.Tijd: 10 minuten (met wat oefening)
Materiaal: Scanner, Photoshop (optioneel: Wacom tablet)

 

Alle tekeningen werden gemaakt door Patrick Hochstenbach en zijn beschikbaar met een Creative Commons licentie


Als cartoonist krijgt Patrick vaak vragen om presentaties te illustreren: (zie: http://hochstenbach.wordpress.com/2014/02/21/illustrating-powerpoint/Bij zo’n opdrachten is het niet van belang om kunstwerken te creëren. Juist door de eenvoud van de tekening kan een idee uitgelicht worden. Het beeld moet de gesproken tekst ondersteunen en niet  schreeuwen om alle aandacht (die bij de spreker moet zijn). 

 

| Categories: | Tags: visual recording, sneltekenaar, cartoons | View Count: (9072) | Return

Post a Comment

Aanmelden Nieuwsbrief
Aanmelden
Zoeken
Categorieën